Se întâmplă deseori vara să ne alegem cu arsuri solare, din diverse motive. Fie uităm să folosim o cremă de protecție solară când ieșim la o plimbare prin oraș, fie unii adorm la plajă, expunându-se la soare în intervale orare nepotrivite. Uneori, pentru arsurile solare poate fi responsabilă alimentația deficitară în anumite substanțe. Ca părinți responsabili, este bine să avem mereu la îndemână trucul ce grăbește și ușurează vindecarea pielii lezate.
Cum tratăm acasă, rapid și în mod natural, arsurile solare?
- Apa plată băută în cantități cât mai mari este un prim pas ce ajută la hidratarea și regenerarea pielii afectate de arsură.
- Iaurtul este un remediu vechi. Aplicat rece pe piele va calma durerea și va ajuta la hidratarea pielii. După 15 minute se clătește pielea cu apă călduță.
- Sucul stors dintr-o lămâie, amestecat cu puțină apă, îi oferă pielii cantitatea de vitamina C necesară pentru regenerarea pielii. De asemenea, consumul de citrice (fructe cu conținut ridicat de vitamina C) este important pentru vindecarea rapidă.
- Castravetele aplicat felii pe locurile sensibile și dureroase, ajută la răcorire și la eliminarea temporară a senzației de usturime. În plus, vitaminele din castravete sunt absorbite direct în piele, accelerând recuperarea zonei afectate.
- Untul decocos hidratează pielea în profunzime și ameliorează senzația de durere.
- Făina de ovăz are efect calmant. În cazul arsurilor, se adaugă două linguri de făină la o cadă cu apă, pielea va fi hidratată instantaneu, iar arsurile vor dispărea.
- Aloe Vera. Dacă există la îndemână o plantă, seva de aloe întinsă pe locul dureros regenerează și calmează durerea. Are efect mai intens dacă seva plantei este rece (de la frigider).
- Cartoful crud și dat prin răzătoare are efect antiinflamator și previne infectarea locului ars.
- Uleiul de lavandă este benefic pentru tratarea arsurilor, eliminând durerile de piele. Uleiul se masează pe corp doar amestecat cu apă.
- Menta sub formă de ulei sau de ceai este recomandată pentru aplicarea locală.
Când trebuie să ne prezentăm la medic datorită arsurilor solare?
De cele mai mute ori arsurile solare sunt superficiale, dar există cazuri în care ori pielea este mai sensibilă, ori expunerea la soare a fost exagerată și apar leziuni grave care nu se mai pot trata cu remedii cunoscute. Dacă porțiunea afectată este mare și se formează bășici dureroase sau dacă apare febra, este indicat să cerem sfatul medicului înainte de a aplica orice tratament.
Surse(ro):
http://www.acasatv.ro/frumusete/remedii-rapide-contra-arsurilor-solare.html
http://www.csid.ro/beauty/ingrijire-frumusete/tratamente-naturiste-pentru-arsuri-solare-10898849/
http://www.utilecopii.ro/articole/terapii-naturiste/remedii-usoare-pentru-arsurile-solare/8461/
Surse(en):
http://www.almanac.com/content/natural-remedies-sunburns
http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/tc/sunburn-home-treatment
Sursa foto: https://flic.kr/p/f6dyx